Smirna moduri de folosire, beneficii, efecte secundare

0
431
Ulei de smirna si smirna cristalizata

Poate că ați auzit de smirna din poveștile biblice, chiar dacă nu sunteți sigur despre ce este vorba. Este unul din darurile pe care Magii l-au adus lui Iisus din Nazaret la nastere, alături de tămâie. Toți cei care au asistat la o slujbă religioasă știu cum este mirosul de smirnă arsă. Totuși smirna are mult mai mult de oferit.

Ce este smirna

Smirna este o sevă uscată de culoare roșiatică (o rășină) dintr-un copac spinos – Myrrha Commiphora, cunoscută și sub denumirea de C. molmol – care este originară din Africa de nord-est  Etiopia și sud-vestul Asiei – Zona Peninsulei Arabice.

Smirna se recoltează prin crestarea scoarței copacilor mai sus amintiți. Smirna colectată se usucă timp de 3 luni. Prin uscare smirna se transformă în mici bulgări pietrificați. Acestia pot fi folosiți în acest fel sau pot fi măcinați.

Smirna moduri de folosire

Un proces de distilare cu abur este utilizat pentru a extrage uleiul esențial de smirnă, care are culoarea chihlimbarului până la maro și are un miros de pământ.

Smirna a fost mult timp folosit în medicina tradițională chineză și în medicina ayurvedică. Oamenii de știință testează acum potențialele utilizări ale uleiului, inclusiv pentru durere, infecții și boli de piele.

Uleiul de smirna poate fi inhalat, aplicat topic sau utilizat pentru îngrijirea orală. Uleiul de smirna nu trebuie înghițit.

Inhalare

Puteți adăuga 3-4 picături de ulei de smirna la un difuzor pentru a distribui uleiul ca o ceață fină în aerul din jur.

Dacă nu aveți un difuzor, puteți pur și simplu să plasați câteva picături de ulei pe un țesut sau o cârpă și să inspirați periodic sau să adăugați câteva picături în apă caldă și să inhalați aburul.

Un truc simplu este să aplicați câteva picături de ulei de smirna pe tubul de carton, într-un sul de hârtie igienică. Când cineva îl folosește, o parte din aromă va fi eliberată.

Ingredient

Smirna este un ingredient des folosit in producția de pasta de dinți si produse de igiena orala. De asemenea industria cosmetica foloseste smirna in multe produse de ingrijire a pielii.

Creme cosmetice pe bază de smirna sunt folosite cu succes în industria cosmetica.

Smirna se foloseste de asemenea ca ingredient in diverse mâncăruri sau băuturi pentru a adauga aromă și savoare.

Smirna beneficii

Smirna este folosita din antichitate  pe cale orală pentru indigestie, colită ulceroasă, durere, infecții parazite și multe alte afecțiuni. Dar nu există încă destule dovezi care să susțină utilizarea smirnei pentru a ameliora sau trata aceste afecțiuni.

Cercetările științifice moderne încep să găsească dovezi care sugerează că smirna poate oferi unele beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, este important de menționat că multe dintre aceste afirmații necesită studii suplimentare.

Citeste si  Calciul - tot ce trebuie sa știi. Cum contribuie la sănătatea ta.

Smirna poate ucide bacteriile nocive

Egiptenii antici foloseau smirna și alte uleiuri esențiale pentru a îmbălsăma mumii, deoarece uleiurile nu numai că oferă un miros frumos, ci și o degradare lentă. Oamenii de știință știu acum că acest lucru se datorează faptului că uleiurile ucid bacteriile și alți microbi (sursa)

În plus, în vremurile biblice, smirna – adesea în combinație cu tămâie – a fost arsă în lăcașuri de cult pentru a ajuta la purificarea aerului și a preveni răspândirea bolilor contagioase, inclusiv a celor provocate de bacterii.

Un studiu recent a constatat că arderea smirnei și a tămâiei a redus numărul de bacterii din aer cu 68% (sursa)

În teste de laborator realizate în eprubetă, uleiul de smirnă  a dovedit  că are efecte puternice împotriva mai multor bacterii infecțioase, inclusiv unele rezistente la medicamente (surse : 1, 2, 3 )

Smirna ajuta vindecarea rănilor și sănătatea pielii

În medicina tradițională smirna este folosită în tratarea rănilor pielii și infecțiilor. Astăzi, oamenii de știință testează aceste aplicații.

Un studiu testat pe celulele pielii umane a descoperit că un amestec de ulei esențial conținând smirnă a ajutat la vindecarea rănilor (sursa)

În plus, într-un studiurealizat în eprubetă, uleiul de smirna a inhibat singur 43–61% din creșterea a cinci ciuperci care provoacă afecțiuni ale pielii, inclusiv viermele inelar și piciorul de atlet. (sursa)

Dacă doriți să încercați smirna pentru sănătatea generală a pielii, multe creme naturale și săpunuri o conțin. De asemenea, puteți aplica ulei de smirnă diluat direct pe pielea dvs.

Ajută în menținerea sănătății orale

Datorită proprietăților sale antimicrobiene, smirna a fost utilizată în mod tradițional pentru tratarea infecțiilor și inflamațiilor orale. Unele ape de gură naturale și paste de dinți conțin ulei de smirnă, care este aprobat ca aromatizant.

Studiile efectuate în eprubetă sugerează că apa de gură care conține ulei de smirină poate ajuta și gingivita, care este inflamația gingiilor din jurul dinților, din cauza acumulării plăcii (sursa)

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste beneficii.

Atenție! Nu ar trebui să înghițiți niciodată produse de îngrijire pe baza de smirna, deoarece dozele mari de smirnă pot fi toxice.

Smirna combate durerea și umflaturile

Durerea – cum ar fi durerile de cap, durerile articulare și durerile de spate – sunt afecțiuni frecvente de care majoritatea dintre noi ne lângem din când în când.

Uleiul de smirna conține compuși care interacționează cu receptorii opioizi și spune creierului dvs. că nu aveți dureri. Smirna blochează, de asemenea, producerea de substanțe chimice inflamatorii care pot duce la umflare și durere. (sursa)

Atunci când persoanele predispuse la dureri de cap au luat un supliment din mai multe ingrediente care conținea si compuși care diminuează durerea din smirna, durerea le-a fost redusă cu aproximativ două treimi în timpul studiului de șase luni (sursa)

Puteți cumpăra uleiuri  homeopate care conțin smirna și alte uleiuri esențiale menite să amelioreze durerea atunci când sunt aplicate direct pe părțile dureroase ale corpului. Cu toate acestea, efectele acestora nu au fost  e deplin studiate.

Citeste si  15 remedii naturale din bătrăni

Smirna sursa  naturala de antioxidanti

Smirna eset o sursa naturala de antioxidanti  substante ce combat daunele oxidative. Daunele oxidative ale radicalilor liber sunt sursa îmbătrânirii și a multor boli cronice.

Un studiu in eprubetă a descoperit că uleiul de smirnă a fost mai eficient decât vitamina E, un puternic antioxidant, în lupta împotriva radicalilor liberi (sursa)

În plus, într-un studiu realizat pe animale, uleiul de smirnă a ajutat la protejarea ficatului împotriva deteriorărilor oxidative induse de plumb în proporție directă cu cantitatea de mir dată înainte de expunerea la plumb. (sursa)

Nu se cunoaste încă, dacă inhalarea uleiului de smirnă sau aplicarea topică – care sunt două utilizări sigure ale uleiului de smirna pentru oameni –  ajută să vă protejați corpul împotriva degradarii oxidative.

Eficientă împortiva unor paraziți

Într-un studiu preliminar, femeilor care nu au reușit să răspundă la tratamentul medicamentos standard pentru tricomoniază li s-a administrat un medicament oral,  format din seva de smirna și uleiul esențial. Aproximativ 85% dintre subiecti au fost vindecați de infecție (sursa)

Deși este nevoie de mai multe cercetări, smirna și uleiul său se pot dovedi utile pentru tratarea paraziților, în special în cazurile de rezistență la medicamente. Ingerarea uleiului de smirna nu este recomandată și trebuie evaluată siguranța pe termen lung.

Alte potențiale beneficii

Aceste potențiale efecte benefice nu au fost  indeajuns studiat desi rezultatele preliminare sunt încurajatoare.

Poate oferi protectie împotriva razelor solare.

Ajuta in tratarea câtorva tipuri de cancer

Ajuta in mentinerea sănătații tractului intestinal

Combate mucegaiul

Smirna efecte secundare

Ca și alte uleiuri esențiale, uleiul de smirnă este foarte concentrat, așa că aveti nevoie doar de câteva picături. Evitați să-l difuzați aproape de bebeluși și copii mici, deoarece nu este sigur cât de mult vor inspira și cât sunt de în siguranță.

Nu trebuie să înghițiți ulei de smirna, deoarece poate fi toxic.Efectele smirnei asura femeilor insarcinate si a celor ce alateaza nu sunt cunoscute, asadar e bine sa nu folositi niciun fel de produs sau medicament pe baza de smirna.

Efectele secundare ale smirnei pot include:

  • agravarea febrei
  • probleme cardiace
  • scăderea tensiunii arteriale
  • sângerare uterină

Produsele e baza de smirna pot scadea glicemia asadar daca urmeaza sa suferiti o operatie sau suferitice diabet evitati aceste produse.

Concluzii

Pe lângă parfumul său plăcut, cald și natural, uleiul de smirnă poate avea și câteva beneficii pentru sănătate.

Studiile sugerează că poate ajuta la uciderea bacteriilor dăunătoare, a paraziților și a altor microbi. De asemenea, poate sprijini sănătatea orală, poate ajuta la vindecarea afecțiunilor pielii și la calmarea durerilor și umflăturilor.

Cu toate acestea, majoritatea acestor studii sunt  realizate în condiții de laborator, pe animale sau grupuri mici de oameni, astfel încât este dificil să tragem concluzii ferme despre beneficiile sale.

Dacă doriți să încercați ulei de smirnă, diluați-l într-un ulei purtător și aplicați-l pe pielea  sau difuzați-l pentru a inspira aroma. De asemenea, puteți cumpăra produse, precum apă de gură și unguente, care conțin ulei de smirna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.