Ulei de cocos – beneficii, recomadari, efecte secundare

0
880
ulei de cocos in borcan

În ultimii ani, popularitatea cocosului și, în special, a uleiului de cocos a crescut, datorită tuturor beneficiilor pentru sănătate pe care acesta le aduce.

Alimentând tendința  generală de consum de ulei de cocos, multe celebrități au recomandat ingredientul pentru ca ajuta la eliminare grăsimii de pe burtă, reducerea apetitului, întărirea sistemului imunitar, prevenirea bolilor de inimă și eliminarea demenței și a bolii Alzheimer. Un sondaj a descoperit că 72% dintre americani au apreciat uleiul de nucă de cocos drept „sănătos”, deși doar 37% dintre experții în nutriție au fost de acord.

Până în prezent, există peste 1.500 de studii care dovedesc că uleiul de cocos este unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe planetă. Utilizările și beneficiile uleiului de cocos depășesc ceea ce își dau seama majoritatea oamenilor, întrucât uleiul de cocos – fabricat din copra sau carne de cocos proaspătă – este un adevărat „superaliment„. Nu este de mirare că arborele de nucă de cocos este considerat „copacul vieții” în multe zone tropicale.

Ce este uleiul de cocos?

Uleiul de cocos  sau mai exact uleiul de nucă de cocos este obținut prin presarea pulpei de nucă de cocos uscată, numită copra sau a pulpei proaspete de nucă de cocos. Pentru a face ulei de nucă de cocos, se utilizează o metodă „uscată” sau „umedă”. Laptele și uleiul din nucă de cocos sunt presate și apoi uleiul este separat.

Uleiul de cocos are o textură fermă la temperaturi răcoroase sau ambientale, deoarece grăsimile din ulei, care sunt în mare parte grăsimi saturate, sunt formate din molecule mai mici. La temperaturi de aproximativ 78 de grade, uleiul de nucă de cocos devine lichid.

Uleiul de cocos are un punct de ardere destul de mare de aproximativ 180 de grade, ceea ce îl face o opțiune excelentă pentru gătit – mâncăruri, sosuri și produse prăjite. De asemenea, este absorbit cu ușurință în piele datorită moleculelor sale mai mici de grăsime, ceea ce o face un hidratant excelent pentru piele și scalp.

Ulei de cocos – tipuri

Multe beneficii ale uleiului de cocos sunt disponibile numai cu un produs de bună calitate. Există câteva tipuri de ulei de cocos de care ar trebui să stiți, inclusiv următoarele:

Ulei de cocos virgin: Uleiul de cocos  virgin este cel mai puțin rafinat și cel mai benefic. Este făcut cu copra sau pulpă de nucă de cocos uscată, care este îndepărtat din coajă și presat pentru a extrage uleiurile naturale. Uleiul de cocos virgin are, de obicei, o aromă excelentă și dulce.

În categoria uleiului de cocos virgin, veți vedea ulei care a fost produs folosind o metodă de „măcinare umedă”, ceea ce înseamnă că este extras din pulpă proaspătă de nucă de cocos, dar  și uleiul produs cu o metodă uscată, deoarece se folosește copra uscată . Uneori, veți vedea „ulei de nucă de cocos extra-virgin”, dar nu există o diferență între virgin și extra-virgin atunci când vine vorba de uleiul de nucă de cocos, așa că oricare dintre opțiuni este o alegere excelentă.

Ulei de cocos rafinat: Uleiul de cocos rafinat a trecut printr-un proces de rafinare care implică albirea și deodorizarea uleiului. Spre deosebire de uleiul de nucă de cocos virgin, uleiurile rafinate nu au un gust sau o aromă de nucă de cocos vizibile. Uleiurile de cocos rafinate nu sunt recomandate, deoarece multe dintre ele sunt fabricate cu temperaturi ridicate și substanțe chimice dure, ambele putând distruge antioxidanții benefici ai uleiului.

Ulei de cocos – valori nutritionale

Ueiul de cocos este o sursa naturală de lipide, grăsimi saturate si nesaturate. 100g de ulei de cocos virgin conține:

Calorii 862 kcal

Lipide total 100g din care nesaturate 87 g monosaturate 6 g polisaturate 1,8 g.

Uleiul de cocos este 100% grăsime, din care 80-90% este grăsimea saturată. Acest lucru îi conferă o textură fermă la temperaturi mici. Grăsimea este formată din molecule mai mici numite acizi grași și există mai multe tipuri de acizi grași saturați în uleiul de nucă de cocos. Tipul predominant este acidul lauric (47%), cu acizi miristici și palmitici prezenți în cantități mai mici, ceea ce a fost demonstrat în cercetări că pot crește nivelurile nocive ale LDL (colesterolul rău). Grasimile monoinsaturate și polinesaturate sunt, de asemenea, prezente în cantități mici.

Ulei de cocos – beneficii

Beneficiile uleiului de cocos sunt bine cunoscute, sute de teste fiind efectuate pentru cercetarea efectelor consumului de ulei de cocos, dar și utilizării acestuia ca ingredient în cosmetice sau ingredient medicinal.

Multe dintre cercetările legate de uleiul de cocos privind sănătatea se referă la ulei  de cocos care are o formula specială de ulei de cocos din trigliceride 100% cu lanț mediu (MCT), nu uleiul de cocos comercial cel disponibil pe rafturile supermarketurilor.

Ulei de cocos pentru colesterol „bun

Există două tipuri de colesterol: lipoproteină de înaltă densitate (HDL) sau colesterol bun și lipoproteină de densitate mică (LDL) sau colesterol rău. HDL pare să ajute la reducerea nivelului de LDL, iar nivelurile ridicate de HDL pot ajuta la stimularea sănătății cardiovasculare

Unele cercetări au susținut că trigliceridele cu lanț mediu (MCT), o componentă în uleiul de nucă de cocos, pot ajuta la creșterea nivelului de colesterol bun. Participanții au luat 1 lingură de ulei de cocos de două ori pe zi, timp de 8 săptămâni. (sursa)

Citeste si  Proteine vegetale -12 surse naturale

Previne bolile de inima si hipertensiunea arteriala

Uleiul de cocos este bogat în grăsimi saturate naturale. Grăsimile saturate nu numai că cresc colesterolul sănătos (cunoscut sub numele de colesterolul HDL) din corp, dar contribuie și la transformarea colesterolului „rău” din LDL în colesteroli buni. Un studiu de incrucisat aleatoriu publicat în Medicina Complementară și Alternativă Bazată pe Dovezi a constatat că, consumul zilnic de 2 linguri de ulei de nucă de cocos la adulți tineri sănătoși a crescut semnificativ colesterolul HDL. În plus, nu au fost raportate probleme majore de siguranță în ceea ce privește administrarea uleiului de cocos zilnic timp de opt săptămâni.

Prin creșterea HDL în organism, uleiul de cocos ajută la sprijinirea sănătății inimii și la reducerea riscului de boli de inimă. Uleiul de cocos  aduce beneficii inimii și prin scăderea trigliceridelor ridicate.

Infecția rinichilor și protecția ficatului

Uleiul de cocos este cunoscut pentru ca stopează și îmbunătăți simptomele  infecțiilor renale. MCFA din ulei funcționează ca un antibiotic natural prin perturbarea acoperirii lipidelor de la bacterii și uciderea acestora. Cercetările arată, de asemenea, că uleiul de cocos protejează direct ficatul de leziuni. (sursa)

Apa de nucă de cocos este, de asemenea,  foarte eficientă în hidratarea și susținerea procesului de vindecare a rinichilor. Medicii chiar au injectat apă de nucă de cocos pentru a curăța pietrele la rinichi. Nucă de cocos este un super-aliment puternic, ceea ce este evident, având în vedere toate aceste avantaje extraordinare pentru sănătatea ale consumului de ulei de cocos.

Tratează și previne cancerul

Uleiul de cocos are două calități care ajută  organismul să lupte împotriva cancerului: una sunt cetonele produse în ulei. Celulele tumorale nu sunt capabile să acceseze energia în cetone și sunt dependente de glucoză. Se crede că o dietă ketogenă ar putea fi o componentă posibilă pentru a ajuta pacienții cu cancer să se recupereze.

Iar a doua calitate este conținutul de acizi grași cu lanț mediu din uleiul de cocos. Pe măsură ce MCFA digeră pereții lipidici ai bacteriilor, aceștia pot ucide și bacteriile helicobacter pylori despre care se știe că crește riscul de cancer la stomac. (sursa)

Ulei de cocos – Antibacterial, Antifungic and Antiviral

Uleiul de cocos conține acid lauric (monolaurin), care s-a dovedit că reduce candida, combate bacteriile și creează un mediu ostil pentru viruși. Multe boli astăzi sunt cauzate de supraagregarea bacteriilor rele, ciuperci, viruși și paraziți din organism.

Puteți înlocui cerealele și zahărul din dieta dvs. cu ulei de nucă de cocos ca sursă naturală de energie atunci când sunteți bolnavi. Zahărul hrănește dezvoltarea bacteriilor rele. În schimb, luați o lingură de ulei de nucă de cocos de trei ori pe zi când sunteți bolnav și consumați și multe legume și supă de carne. (sursa)

Ulei de cocos pentru arderea grăsimilor

Obezitatea este una dintre cele mai mari probleme de sănătate din lume.

În timp ce unii oameni cred că obezitatea este doar o problemă de calorii, alții (eu însumi) consideră că și sursele acestor calorii sunt importante.

Este un fapt cunoscut că diferite alimente ne afectează corpul și hormonii în moduri diferite.

Trigliceridele cu lanț mediu (MCT) din uleiul de nucă de cocos pot crește câte calorii arzi în comparație cu aceeași cantitate de calorii din grăsimi cu lanț mai lung (sursa)

Un studiu a constatat că 15-30 de grame de MCT pe zi consumă energie de 24 de ore cu 5% mai mult, totalizând aproximativ 120 de calorii pe zi. (sursa)

Uleiul de cocos reduce inflamația și artrita

Într-un studiu realizat pe animale în India, nivelurile ridicate de antioxidanți prezenți în uleiul de cocos (VCO) au redus inflamația și au îmbunătățit simptomele artritei mai eficient decât medicamentele conducătoare.

Într-un alt studiu recent, uleiul de cocos care a fost recoltat prin metoda „calda” a fost găsit responsabil pentru suprimarea celulele inflamatorii. A funcționat atât ca analgezic, cât și antiinflamator.(sursa)

Îmbunătățește digestia și reduce ulcerațiile de stomac și colita ulcerativă

De asemenea, nuca de cocos îmbunătățește digestia, deoarece ajută organismul să absoarbe vitaminele solubile în grăsimi, calciu și magneziu. Dacă uleiul de cocos este luat în același timp cu acizii grași omega-3, îl poate face de două ori mai eficace, deoarece acestia sunt ușor de digerat și folosiți de organism.

Uleiul de nucă de cocos poate ajuta la îmbunătățirea sănătății florei bacteriene a intestinelor, prin distrugerea bacteriilor rele.

Reduce simptomele vezicii biliare și pancreatitei

Acizii grasi cu lant mediu din uleiul de cocos nu are nevoie de enzimele pancreatice pentru a fi descompuse, astfel încât consumul de ulei de nucă de cocos ușurează încordarea asupra pancreasului.

În plus, acest superaliment este atât de ușor de digerat, încât se știe că îmbunătățește simptomele bolii vezicii biliare. Înlocuiți alte grăsimi cu lanț lung cu ulei de cocos, în alimentația dvs. pentru a îmbunătăți  sănătatea vezicii biliare și sănătatea generală a corpului.

Previne osteoporoza

Stresul oxidativ și radicalii liberi sunt cele mai importante cauze ale osteoporozei. Întrucât uleiul de cocos are un nivel ridicat de antioxidanți, care ajută lupta împotriva radicalilor liberi, este un tratament natural important pentru osteoporoză.

Un alt dintre beneficiile uimitoare pentru sănătatea uleiului de nucă de cocos este că crește absorbția calciului în intestin. Cercetările efectuate asupra osteoporozei au descoperit că uleiul de cocos nu numai că crește volumul și structura osoasă la subiecți, ci și scăderea pierderii osoase din cauza osteoporozei.(sursa)

Infecții cu Candida

Un studiu publicat în revista Antimicrobial Agents and Chemotherapy a descoperit acidul capric și lauricul din uleiul de cocos pentru un tratament natural eficient pentru candida albicans și  alte infecții.

Pentru a ucide eficient candida și a trata infecțiile, eliminați zahărul procesat din dieta dvs. și consumați multe grăsimi sănătoase. Luați câte o lingură de ulei de cocos de trei ori pe zi ca supliment.

Ulei de cocos pentru anti-îmbătrânire

Conform cercetărilor publicate în jurnalul medical Food and Function, uleiul de cocos îmbunătățește nivelul de antioxidanți și poate încetini îmbătrânirea. Uleiul de cocos funcționează prin reducerea stresului asupra ficatului și scăderea stresului oxidativ.

Citeste si  Goji (Lycium chinense)- compozitie, beneficii, recomandari

De asemenea, cercetătorii au descoperit că uleiul de nucă de cocos poate susține detoxifierea din cauza modului în care funcționează cu ficatul. Pentru a încetini îmbătrânirea naturală, luați o lingură de ulei de cocos cu fructe bogate în antioxidanți pentru micul dejun. Puteți aplica, de asemenea, direct pe piele pentru beneficii suplimentare pentru sănătatea și netezirea pielii.

Asigură echilibrul hormonal

Uleiul  de cocos poate ajuta la echilibrarea naturală a hormonilor, deoarece este o sursă excelentă de grăsimi saturate, inclusiv acid lauric. Studiile au descoperit că uleiul de nucă de cocos poate fi o grăsime excelentă de consumat în timpul menopauzei și, de asemenea, poate avea efecte pozitive asupra nivelului de estrogen.

Pentru a echilibra natural hormonii, reduceți consumul de zahăr și cereale și consumați grăsimi sănătoase din nucă de cocos, avocado, semințe de in și ghee. Puteți consuma și alte forme de nucă de cocos, cum ar fi untul de cocos sau apa de cocos.

Tratamentul natural al bolii Alzheimer dovedit

Digestia acizii grasi cu lant mediu de către ficat creează cetone care sunt ușor accesibile de către creier pentru energie. Cetonele furnizează energie creierului fără a fi nevoie de insulină pentru a procesa glucoza în energie.

Cercetări recente au arătat că, creierul își creează de fapt propria insulină pentru a procesa glucoza și alimenta celulele creierului. Deoarece creierul unui pacient Alzheimer pierde capacitatea de a-și crea propria insulină, cetonele din uleiul de nucă de cocos ar putea crea o sursă alternativă de energie pentru a ajuta la repararea funcției creierului. (sursa)

Consumul de ulei de cocos are și alte beneficii, dar majoritatea au nevoie de teste  suplimentare mai ample și de mai lunga durată.

Ulei de cocos – efecte secundare

Uleiul de cocos este considerat în general un produs sigur pentru consumul uman.

Uleiul  de cocos este sigur când este utilizat ca medicament pe termen scurt. Consumul de ulei de cocos în doze de 10 ml de două sau trei ori pe zi, timp de până la 12 săptămâni, pare să fie sigur.

Aplicat pe piele, în uz extern, a uleiului de cocos este sigur cu anumite rezerve. În cazul în care nu știți dacă sunteți alergici la acest tip de ulei aplicați pe o zonă mică și asteptati 30-40 de minute pentru a verifica sensibilitatea organismului la ulei de cocos.

Sarcină și alăptare: Nu există studii și date care să ateste că, consumul de ulei de cocos este sigur în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează. Pentru sigurață e bine să evitați consumul de ulei de cocos dacă sunteți însărcinată sau alăptați.

Pentru copii: Din nou nu există date și studii care să ateste siguranța consumului de către copii. Ar fi de preferat să evitați să folosiți ulei de cocos în dieta copiilor.

Uleiul de cocos conține un tip de grăsime care poate crește nivelul de colesterol. Mâncarea regulată a mâncărurilor conținând ulei de nucă de cocos poate crește nivelul de colesterol lipoprotein cu densitate mică „proastă”. Aceasta ar putea fi o problemă pentru persoanele care au deja colesterol ridicat.

În ceea ce privește interacțiunea uleiului de cocos cu diverse medicamente nu există în acest moment date clinice legate de acest subiect.

Ulei de cocos  – moduri de folosire

Uleiul de cocos poate fi folosit ca aliment, parte din dieta zilnică sau poate fi folosit ca medicament (remediu natural) în cazul diverselor afecțiuni, dar șica produs cosmetic în amestec cu diverse alte soluții naturale.

Ulelui de cocos folosit în bucătărie

Uleiul de cocos poate fi folosit pentru gatit, deoarece este rezistent la temperaturi mari, fără a-și schimba compoziția. Acesta nu oxideaza usor, nu produce efectele nocive pe care le au alte uleiuri pentru gatit, punctul de ardere fiind la 177 de grade.

Uleiul de cocos poate fi folosit cu succes în bucătărie pentru  înlocui uleiul de floarea soarelui  sau untul al prăjit.

Uleiul de cocos pentru că la temperatura camerei este vâscos poate fi tartinabil înlocuind untul sau margarina.

Uleiul de cocos poate fi folosit ca ingredient natural foarte sănătos în rețetele de ciocolată de casă, sau orice altă rețetă ce folosește unt.

Ulei de cocos – uz extern

Uleiul de cocos se folosește în foarte multe produse cosmetice pentru ten și păr, datorită proprietăților sale benefice.

Uleiul de cocos – pentru sănătatea tenului și a părului.

Acizii grasi  cu lant mediu din uleiul de cocos contribuie la fixarea fibrelor de colagen, element esential pentru fermitatea  și elasticitatea pielii.

Uleiul de cocos ajuta la vindecarea rapida a epidermei datorităproprietăților sale anti-bacteriene și anti-fungice.

Puteți aplica uleiul de cocos direct pe fata, masand usor pana este absorbit complet in piele, rezultatul fiind un ten mai luminos si revigorat.

Ulei de cocos pentru vergeturi și celulită

Masajul cu ulei de cocos în cazul vergeturilor sau a pielii crăpate este benefic și ajută la regenerarea pielii și la recăpătarea elasticității acesteai.

Ulei de cocos mască de păr

Acizii grasi din uleiul de cocos ofera stralucire parului, un aspect mai sanatos si previn despicarea firelor de par. Poti aplica o cantitate mica  doar la varfuri, pentru a reduce ruperea acestora.

Uleiul de cocos mai poate fi folosit ca loțiune de corp, balsam de buze sau demachiant datorită proprietăților sale.

Concluzii

Desi studiile arată numeroare beneficii pentru uleiul de cocos, dovedite științific, el nu trebuie considerat un remediu natural universal.

Uleiul de cocos este un remediu natural pentru multe afecțiuni și un ingredient cosmetic natural foarte bun. Uleiul de cocos este în general sigur pentru consum, dar nu există date legate de consumul acestuia de către femeile însărcinate sau care alăptează.

Cu toate acestea este recomandat consumul de ulei de cocos cu moderație, ca aliment. În cazul uzul extern ca și cosmetic verificați mai întai daca nu sunteți alergice.

sursa foto: Spa photo created by freepik – www.freepik.com

Acest articol are rol informativ. El nu este  și nu substituie un consul medical de specialitate sau o prescripție medicală a unui tratament de câtre un medic specialist.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.